Naša priča

AUTENTIČNOST
Naše vino iz prve ruke prenosi doživljaj prošlih vremena, kad je plavac Višanima bio sredstvo preživljavanja.

Plavac za hranu, vino za život

Na Visu 1944. godine nije bilo dovoljno hrane.

Talijanska okupacija je završila, ali oko malenog otoka usred Jadranskoga mora kružili su britanski razarači i topovnjače, njemački brodovi i podmornice, magnetske mine i zrakoplovi. Te se godine nije smjelo „u ribe“. Doručkovala se blitva, ručali su se priljepci i ježinci, večerao se krumpir. S dolaskom zime, uskoro je svega nestalo. Kopno je bilo daleko. Višanima je nedostajalo hrane, ali još od doba Dionizija Sirakuškog imali su nešto drugo.
Kad su stari Grci 397. pr. n. e. na Visu osnovali polis Issu na području Velog polja, posadili su i prvu vinovu lozu u našim krajevima. Tako su stanovnici Visa i u doba mira i u doba rata uzgajali lozu i proizvodili vino za koje je još Agarthid u 2. st. pr. Krista tvrdio da je najbolje.

Stoljećima poslije, Višani nona Franka i dide Jure natočili su svoj plavac u bocun i krenuli u susret britanskim vojnicima, Englezima, Škotima, Velšanima, momcima s dalekog otoka u Atlantiku, koji su na Visu štitili tajnu savezničku zrakoplovnu bazu.

Svoj su plavac, plod moćnog sunca i pješčanog tla, s vojnicima razmjenjivali za hranu.

Plavac za suhi vojnički obrok.

Bocun vina vrijedio je kao konzerva mesnog doručka, bomboni u sjajnom celofanu, vrećica kakaa ili paket suhih keksa. Oko cijene se tvrdo pregovaralo, a najvještiji je bio dida Jure. On je na ratištima Prvog svjetskog rata, u Karpatima i Galiciji, savladao uvijek korisnu vještinu pregovaranja i pokoju stranu riječ.
Razmjenom je kakao dospio u kozje mlijeko.
Taj je egzotični prah bio prva mrva čokolade koju su djeca none Frone ikad kušala.
A vojnici, momci iz Manchestera, Leicestera, Uista, Cardiffa…, iznureni ratom, okruženi krvlju, napokon su predahnuli. Plavac mali s pješčanih terena Milne, Vošćica, Ljubišća i Tihobraća polja smirio je strah i podsjetio ih na sve lijepo i dobro, na ono za što se bore.

I tako je sklopljen još jedan savez.
Otada su otočani, Višani i Britanci, razmjenjivali vino za hranu, suhi vojnički obrok za plavac, pa su i te, 1944. godine izvojevali još jednu pobjedu. Pobjedu nad gladi i beznađem.

Velika pobjeda na malenom otoku usred Jadrana.

Scroll to Top