4 Ljubišće

Sorta grožđa100% Plavac mali

Sastav tla: Skeletna tla zasuta koluvijalnom taložinom

Nadmorska visina: 120 m iznad razine mora

Vinograd2.000 ha / 6500 loza po ha

Starost vinograda: 85% starije od 15 godina

Prinos po hektaru: 8000 kg

Prinos po lozi1,25 kg

Vislander vina s položaja Ljubišće flaširaju se pod etiketom dida Bartol.

Plavac mali

Boja: srednje duboka intenzivna rubinska boja.

Miris: zadivljujuća kombinacija profinjene nježne arome šumskog voća i začinskog bilja, uz blagi miris kože i dima dobivenih odležavanjem u drvenim bačvama.

Okus: živahnog, slasnog okusa sa zavodljivim blago oporastim završetkom čini ga idealnim startnim vinom. 

Idealno vino uz viške specijalitete poput: pogače od slane ribe, riži na brujet od srdela, spuža na brujet, pržene ribe, maništre na pomidore, kozletine i janjetine pod pekom, škampa na gradele, pečenog kozlića, zrelih ovčjih i kozjih sireva s bademima i pistacijama

Vrhunac zrelosti: 3-6 godina

Preporučena temperatura posluživanja: 16 – 18℃

Plavac mali 
— 2018.   13,5 % Alk.
— 2019.   14 % Alk. 
— 2020.  15 % Alk.

Vino Vislander- Plavac mali - red wine -Ljubisce

Proizvodnja vina 

Maceracija na masulju i fermentacija traje od 8 do 12 dana u vinifikatorima s kontroliranom temperaturom od 24 do 28℃. Prilikom vinifikacije kombiniraju se jednim dijelom selekcijski kvasci te autohtoni kvasci čime vino dobiva najveću moguću koncentraciju terroira viškog plavca. Prva dva dana se obavlja Délestage (proces otakanja soka s masulja te ponovno vraćanje soka na masulj) zbog bolje ekstrakcije boje i aroma te oksigenacije (ozračivanja) koje smekšava tanine kojima plavac obiluje, uz dnevno četiri puta miješanje masulja koje se nastavlja do završetka fermentacije.

Malolaktička fermentacija 

Dio vina prolazi malolaktičnu fermentaciju u inox tankovima s inokulacijom Lactobacillus plantarum, a dio spontano.

Dozrijevanje 

Nakon završetka vrenja vino odležava u inox tankovima 100 dana. Nakon toga 60% vina odležava u malim hrastovim bačvama od 225 lit. (barrique) (kombinacija potpuno novog i jednom korištenog slavonskog i francuskog hrasta), 40% vina odležava u velikim hrastovim bačvama od 500 lit. (kombinacija mađarskog i francuskog hrasta). Nakon vađenja iz drvenih bačava vino odležava još 8 mjeseci u inox tankovima te nakon punjenja još 4-6 mjeseci u bocama.

Berba 2018

Vrhunsko suho crveno vino

Sočno vino umjerenih tanina i ugodne svježine. Razvijenog okusa na hrast, lišće i makiju uz notu višnje i komorača. S jakim taninima i dugim završetkom.

DWWA-2021-BRONZE.png

Decanter Bronca 2021

DWWA2022BronzeGENERIC-Printedinrollsof1000stickers_f673a325-c802-401c-be56-3bf547506914

Decanter Bronca 2022

iwc-commended-2022

IWC Comanded 2022

Berba 2019

Vrhunsko suho crveno vino

Jednostavanog mirisa, osvježavajućeg i vibrantnog okusa s mekim taninima i srednjom završnicom.

DWWA-2023-BRONZE_GENERIC

Decanter Bronca 2023

BRONZE_2025_GENERIC_800X800

Decanter Bronca 2025

iwc-commended-2023

IWC Comanded 2023

Berba 2020

Vrhunsko suho crveno vino

Zemljane aromatike biljnog duhana, dok je okus slojevit začinima, mekanim taninima i dobro odabranim hrastom.

BRONZE_2025_GENERIC_800X800

Decanter Bronca 2025

Scroll to Top
Update cookies preferences