4 Ljubišće
Sorta grožđa: 100% Plavac mali
Sastav tla: Skeletna tla zasuta koluvijalnom taložinom
Nadmorska visina: 120 m iznad razine mora
Vinograd: 2.000 ha / 6500 loza po ha
Starost vinograda: 85% starije od 15 godina
Prinos po hektaru: 8000 kg
Prinos po lozi: 1,25 kg

Vislander vina s položaja Ljubišće flaširaju se pod etiketom dida Bartol.


Plavac mali
Boja: srednje duboka intenzivna rubinska boja.
Miris: zadivljujuća kombinacija profinjene nježne arome šumskog voća i začinskog bilja, uz blagi miris kože i dima dobivenih odležavanjem u drvenim bačvama.
Okus: živahnog, slasnog okusa sa zavodljivim blago oporastim završetkom čini ga idealnim startnim vinom.
Idealno vino uz viške specijalitete poput: pogače od slane ribe, riži na brujet od srdela, spuža na brujet, pržene ribe, maništre na pomidore, kozletine i janjetine pod pekom, škampa na gradele, pečenog kozlića, zrelih ovčjih i kozjih sireva s bademima i pistacijama
Vrhunac zrelosti: 3-6 godina
Preporučena temperatura posluživanja: 16 – 18℃
Plavac mali
— 2018. 13,5 % Alk.
— 2019. 14 % Alk.
— 2020. 15 % Alk.

Proizvodnja vina
Maceracija na masulju i fermentacija traje od 8 do 12 dana u vinifikatorima s kontroliranom temperaturom od 24 do 28℃. Prilikom vinifikacije kombiniraju se jednim dijelom selekcijski kvasci te autohtoni kvasci čime vino dobiva najveću moguću koncentraciju terroira viškog plavca. Prva dva dana se obavlja Délestage (proces otakanja soka s masulja te ponovno vraćanje soka na masulj) zbog bolje ekstrakcije boje i aroma te oksigenacije (ozračivanja) koje smekšava tanine kojima plavac obiluje, uz dnevno četiri puta miješanje masulja koje se nastavlja do završetka fermentacije.
Malolaktička fermentacija
Dio vina prolazi malolaktičnu fermentaciju u inox tankovima s inokulacijom Lactobacillus plantarum, a dio spontano.
Dozrijevanje
Nakon završetka vrenja vino odležava u inox tankovima 100 dana. Nakon toga 60% vina odležava u malim hrastovim bačvama od 225 lit. (barrique) (kombinacija potpuno novog i jednom korištenog slavonskog i francuskog hrasta), 40% vina odležava u velikim hrastovim bačvama od 500 lit. (kombinacija mađarskog i francuskog hrasta). Nakon vađenja iz drvenih bačava vino odležava još 8 mjeseci u inox tankovima te nakon punjenja još 4-6 mjeseci u bocama.
Berba 2018
Vrhunsko suho crveno vino
Sočno vino umjerenih tanina i ugodne svježine. Razvijenog okusa na hrast, lišće i makiju uz notu višnje i komorača. S jakim taninima i dugim završetkom.

Decanter Bronca 2021

Decanter Bronca 2022

IWC Comanded 2022
Berba 2019
Vrhunsko suho crveno vino
Jednostavanog mirisa, osvježavajućeg i vibrantnog okusa s mekim taninima i srednjom završnicom.

Decanter Bronca 2023

Decanter Bronca 2025

IWC Comanded 2023
Berba 2020
Vrhunsko suho crveno vino
Zemljane aromatike biljnog duhana, dok je okus slojevit začinima, mekanim taninima i dobro odabranim hrastom.

