5 Dračevo polje

Sorta grožđa: 70% Vugava, 30% Kuč (trbljan bijeli)

Sastav tla: Smeđa tla nastala na podlozi krednih dolomita i vapnenca

Nadmorska visina: 145 m iznad razine mora

Vinograd: 7.000 ha  / 25000 loza po ha

Starost vinograda: 35 – 40 godina

Prinos po hektaru: 11000 kg

Prinos po lozi: vugava 1,5 – 2 kg, kuč 3 – 4 kg

Vugava s položaja Dračevo polje pod etiketom none Jelenke.

Bugava
— 2018.   12 % Alk.
— 2019.   14,5 % Alk.
— 2021.   12,5 % Alk.
— 2022.   13,5 % Alk.
— 2023.   12,5 % Alk.
— 2024.   13 % Alk.

Bugava Premier
— 2022.   13,5 % Alk.
— 2023.   13,5 % Alk.
— 2024.   14 % Alk.

Bugava Antique
— 2021.    13 % Alk.
— 2022.   13,5 % Alk.
— 2023.   13,5 % Alk.

Cuvée / Kuč, Vugava
— 2021.   11,5 % Alk.
— 2022.   12 % Alk.

Bugava

Bijela autohtona sorta karakteristična za otok Vis. To je povijesno slavna i poznata sorta, uspavana ljepotica koja zaslužuje punu pozornost. Svatko tko kuša to vino, brzo će shvatiti njegov potencijal.

Boja: sunčana žuta boja sa zlatnim odsjajem.

Miris: izrazito kompleksnog mirisa karakterističnog za vugavu, voćnih aroma koštunjičavog voća poput breskve i zrele marelice, koje prelaze u lagano dimljenu začinsku notu mediteranskog bilja i timijana.

Okus: srednje jakog, lijepo zaokruženog tijela s uravnoteženim alkoholom koji prati strukturu vina te s mekom i elegantnom svježinom koja je rezultat pomno biranog roka berbe, te zadržava svježiji ton te sorte. Aromatski profil na prvi je dojam kruška, dok se otvaranjem vina u čaši oslobađaju arome limuna u cvatu. Na ustima je vugava elegantna i zavodljiva, s diskretnim notama cvjetnog meda, uvjerljiva i postojana.

Idealno vino uz viške specijalitete poput: frigane ribe, ribe na lešo, rižota od morskih plodova, sirovih ježinaca i lupara, boba i artičoke, salate od hobotnice s krumpirom, brudeta, gregade, orza (ječma) sa sipom, fritaje s divljim šparogama i pršutom, srednje zrelih ovčjih i kozjih sireva sa svježim smokvama i grožđem.

Potencijal odležavanja: 2 – 4 godine, Bugava Antique 4 – 6 godina

Preporučena temperatura posluživanja: 14 – 16 °C

Vino Vislander- Bugava Premier- white wine - Dracevo polje

Proizvodnja vina 

U vinogradu se prate parametri ukupnih kiselina, šećera i pH te se u optimalnom roku kreće s ručnom berbom. Dio grožđa se prilikom prerade odvoji za kratku hladnu maceraciju (2 – 4 sata na 10℃) dok veći dio grožđa odlazi na brzu preradu. Grožđe se preša do srednjih vrijednosti (max.1 bar), potom odlazi na predbistrenje koje traje 24 – 36 sati na temperaturi od 12℃ te se dekantira (odvajanje čistog soka od grubog taloga). Nakon dekantiranja pokreće se fermentacija s kontroliranom temperaturom od 12 – 18℃. Pri kraju fermentacije dio vina se vrti na finom talogu (sur-lie) četrdeset dana dok ostatak odlazi na dozrijevanje u inox tankovima.

Kod Bugave Antique provedena je kriomaceracija masulja u trajanju od 4-5 sati radi dodatne ekstrakcije aroma.

Malolaktička fermentacija 

Vinu koje odlazi na dozrijevanje u inox tankove se sprječava malolaktička fermentacija da bi se sačuvala jabučna kiselina koja nosi svježinu vinu, dok se dijelu vina koje odlazi na sur-lie nacjepljuju malolaktične bakterije koje razgrađuju jabučnu kiselinu, ali ne i limunsku čime se postiže veća kremoznost vina s djelomično sačuvanom svježinom.

Dozrijevanje 

Odležava u inox tankovima najmanje 100 dana, a potom još toliko u bocama. Dio Bugave Antique odležava nekoliko mjeseci u drvenim bačvama.

Idealno vino uz viške specijalitete poput:

pržene ribe, ribe na lešo, rižota od morskih plodova, sirovih ježinaca i lupara, boba i artičoke, salate od hobotnice s krumpirom, brudeta, gregade, orza (ječma) sa sipom, fritaje s divljim šparogama i pršutom, srednje zrelih ovčjih i kozjih sireva sa svježim smokvama i grožđem.

Bugava

Berba 2018

Suho bijelo vino

Kompleksno vino izuzetno bogate berbe koje u svojim sekundarnim aromama dolazi do vrhunca. 

Berba 2019

Vrhunsko suho bijelo vino

Harmonično vino koje ostavlja u ustima medni okus! Idealan omjer svježine i strukture s potencijalom za odležavanje u boci.

Berba 2021

Vrhunsko suho bijelo vino

Harmonično i svježe, vino izražene sortne arome, ugodne kiselosti, voćnih aroma kruške, marelice i tropskog voća.

DWWA-2023-BRONZE_GENERIC

Decanter Bronca 2023

iwc-commended-2023

IWC Commended 2023

Berba 2022

Vrhunsko suho bijelo vino

Prštave arome svježeg limuna, grejpa, breskve i meda. Zaokruženih kiselina i lagano zadimljenog završetka.

iwsc2024-bronze-medal-lores-png

IWSC Bronca 2024

Berba 2023

Suho bijelo vino

Čistog i podatnog mirisa s razvijenim notama slatkih marelica, svježeg začinskog bilja i korice limuna.

Bugava PREMIER

Berba 2022

Vrhunsko suho bijelo vino

Najprestižnija interpretacija probranog grožđa vugave vinarije Vislander. Harmonično i svježe, vino izražene sortne arome. Mirisa mente i mediteranskog bilja, ugodnih kiselina, voćnih aroma žutih krušaka, marelica i tropskog voća s uravnoteženim i dugim završetkom.

DWWA2022BronzeGENERIC-Printedinrollsof1000stickers_f673a325-c802-401c-be56-3bf547506914

Decanter Bronca 2022

iwc-silver-2024

IWC Srebro 2024

iwsc2024-bronze-medal-lores-png

IWSC Bronca 2024

Berba 2023

Vrhunsko suho bijelo vino

Privlačnog mirisa kremastog ananasa, na nepcu žuti citrus, breskva i suptilno bijelo voće.

BRONZE_2025_GENERIC_800X800

Decanter Bronca 2025

2025_MedalBronze

IWC Bronca 2025

Bugava Antique

Berba 2021

Vrhunsko suho bijelo vino

Privlačne arome breskve, jabuke, badema i meda. Punog tijela zaobljene teksture i trajnog pikantnog završetka.

SILVER-2023-1-scaled

Decanter Srebro 2023

iwsc2024-bronze-medal-lores-png

IWSC Bronca 2024

Berba 2022

Vrhunsko suho bijelo vino

Mirisa dimljene dunje i arome pikantnih začina; okusa gorke limunove korice, breskve, dinje i biljnih nota.

DECANTER SILVER 2025-FINAL

Decanter Srebro 2025

Scroll to Top
Update cookies preferences