5 Dračevo polje
Sorta grožđa: 70% Vugava, 30% Kuč (trbljan bijeli)
Sastav tla: Smeđa tla nastala na podlozi krednih dolomita i vapnenca
Nadmorska visina: 145 m iznad razine mora
Vinograd: 7.000 ha / 25000 loza po ha
Starost vinograda: 35 – 40 godina
Prinos po hektaru: 11000 kg
Prinos po lozi: vugava 1,5 – 2 kg, kuč 3 – 4 kg

Vugava s položaja Dračevo polje pod etiketom none Jelenke.
Bugava
— 2018. 12 % Alk.
— 2019. 14,5 % Alk.
— 2021. 12,5 % Alk.
— 2022. 13,5 % Alk.
— 2023. 12,5 % Alk.
— 2024. 13 % Alk.
Bugava Premier
— 2022. 13,5 % Alk.
— 2023. 13,5 % Alk.
— 2024. 14 % Alk.
Bugava Antique
— 2021. 13 % Alk.
— 2022. 13,5 % Alk.
— 2023. 13,5 % Alk.
Cuvée / Kuč, Vugava
— 2021. 11,5 % Alk.
— 2022. 12 % Alk.


Bugava
Bijela autohtona sorta karakteristična za otok Vis. To je povijesno slavna i poznata sorta, uspavana ljepotica koja zaslužuje punu pozornost. Svatko tko kuša to vino, brzo će shvatiti njegov potencijal.
Boja: sunčana žuta boja sa zlatnim odsjajem.
Miris: izrazito kompleksnog mirisa karakterističnog za vugavu, voćnih aroma koštunjičavog voća poput breskve i zrele marelice, koje prelaze u lagano dimljenu začinsku notu mediteranskog bilja i timijana.
Okus: srednje jakog, lijepo zaokruženog tijela s uravnoteženim alkoholom koji prati strukturu vina te s mekom i elegantnom svježinom koja je rezultat pomno biranog roka berbe, te zadržava svježiji ton te sorte. Aromatski profil na prvi je dojam kruška, dok se otvaranjem vina u čaši oslobađaju arome limuna u cvatu. Na ustima je vugava elegantna i zavodljiva, s diskretnim notama cvjetnog meda, uvjerljiva i postojana.
Idealno vino uz viške specijalitete poput: frigane ribe, ribe na lešo, rižota od morskih plodova, sirovih ježinaca i lupara, boba i artičoke, salate od hobotnice s krumpirom, brudeta, gregade, orza (ječma) sa sipom, fritaje s divljim šparogama i pršutom, srednje zrelih ovčjih i kozjih sireva sa svježim smokvama i grožđem.
Potencijal odležavanja: 2 – 4 godine, Bugava Antique 4 – 6 godina
Preporučena temperatura posluživanja: 14 – 16 °C
Proizvodnja vina
U vinogradu se prate parametri ukupnih kiselina, šećera i pH te se u optimalnom roku kreće s ručnom berbom. Dio grožđa se prilikom prerade odvoji za kratku hladnu maceraciju (2 – 4 sata na 10℃) dok veći dio grožđa odlazi na brzu preradu. Grožđe se preša do srednjih vrijednosti (max.1 bar), potom odlazi na predbistrenje koje traje 24 – 36 sati na temperaturi od 12℃ te se dekantira (odvajanje čistog soka od grubog taloga). Nakon dekantiranja pokreće se fermentacija s kontroliranom temperaturom od 12 – 18℃. Pri kraju fermentacije dio vina se vrti na finom talogu (sur-lie) četrdeset dana dok ostatak odlazi na dozrijevanje u inox tankovima.
Kod Bugave Antique provedena je kriomaceracija masulja u trajanju od 4-5 sati radi dodatne ekstrakcije aroma.
Malolaktička fermentacija
Vinu koje odlazi na dozrijevanje u inox tankove se sprječava malolaktička fermentacija da bi se sačuvala jabučna kiselina koja nosi svježinu vinu, dok se dijelu vina koje odlazi na sur-lie nacjepljuju malolaktične bakterije koje razgrađuju jabučnu kiselinu, ali ne i limunsku čime se postiže veća kremoznost vina s djelomično sačuvanom svježinom.
Dozrijevanje
Odležava u inox tankovima najmanje 100 dana, a potom još toliko u bocama. Dio Bugave Antique odležava nekoliko mjeseci u drvenim bačvama.
Idealno vino uz viške specijalitete poput:
pržene ribe, ribe na lešo, rižota od morskih plodova, sirovih ježinaca i lupara, boba i artičoke, salate od hobotnice s krumpirom, brudeta, gregade, orza (ječma) sa sipom, fritaje s divljim šparogama i pršutom, srednje zrelih ovčjih i kozjih sireva sa svježim smokvama i grožđem.
Bugava
Berba 2018
Suho bijelo vino
Kompleksno vino izuzetno bogate berbe koje u svojim sekundarnim aromama dolazi do vrhunca.
Berba 2019
Vrhunsko suho bijelo vino
Harmonično vino koje ostavlja u ustima medni okus! Idealan omjer svježine i strukture s potencijalom za odležavanje u boci.
Berba 2021
Vrhunsko suho bijelo vino
Harmonično i svježe, vino izražene sortne arome, ugodne kiselosti, voćnih aroma kruške, marelice i tropskog voća.

Decanter Bronca 2023

IWC Commended 2023
Berba 2022
Vrhunsko suho bijelo vino
Prštave arome svježeg limuna, grejpa, breskve i meda. Zaokruženih kiselina i lagano zadimljenog završetka.

IWSC Bronca 2024
Berba 2023
Suho bijelo vino
Čistog i podatnog mirisa s razvijenim notama slatkih marelica, svježeg začinskog bilja i korice limuna.
Bugava PREMIER
Berba 2022
Vrhunsko suho bijelo vino
Najprestižnija interpretacija probranog grožđa vugave vinarije Vislander. Harmonično i svježe, vino izražene sortne arome. Mirisa mente i mediteranskog bilja, ugodnih kiselina, voćnih aroma žutih krušaka, marelica i tropskog voća s uravnoteženim i dugim završetkom.

Decanter Bronca 2022

IWC Srebro 2024

IWSC Bronca 2024
Berba 2023
Vrhunsko suho bijelo vino
Privlačnog mirisa kremastog ananasa, na nepcu žuti citrus, breskva i suptilno bijelo voće.

Decanter Bronca 2025

IWC Bronca 2025
Bugava Antique
Berba 2021
Vrhunsko suho bijelo vino
Privlačne arome breskve, jabuke, badema i meda. Punog tijela zaobljene teksture i trajnog pikantnog završetka.

Decanter Srebro 2023

IWSC Bronca 2024
Berba 2022
Vrhunsko suho bijelo vino
Mirisa dimljene dunje i arome pikantnih začina; okusa gorke limunove korice, breskve, dinje i biljnih nota.

